Доступність посилання

ТОП новини

США планують запровадити санкції проти ізраїльського батальйону – ЗМІ


Військовослужбовці батальйону «Нецах Єгуда»
Військовослужбовці батальйону «Нецах Єгуда»

Держдепартамент США має намір запровадити санкції проти одного з підрозділів Армії оборони Ізраїлю «Нецах Єгуда». За даними американського відомства, солдати цієї частини порушують права палестинських арабів на Західному березі річки Йордан, пише Axios із посиланням на джерела.

У батальйоні «Нецах Єгуда» проходять службу ізраїльтяни з ультрарелігійних громад. Санкції означають, що підрозділ не може отримувати жодної американської допомоги або проходити навчання в американських інструкторів.

Співрозмовники видання розповіли, що рішення ухвалене на підставі розслідування діяльності батальйону спецкомісією Держдепартаменту. Розгляд розпочався наприкінці 2022 року після повідомлень про причетність військовослужбовців до насильства щодо палестинців.

Одним із приводів для розслідування, за даними Axios, стала смерть у січні 2022 року 78-річного американця палестинського походження Омара Асада. Солдати з «Нецах Єгуда» затримали його на контрольно-пропускному пункті в одному з сіл на Західному березі. Асад відмовився проходити перевірку. На американця надягли наручники та залишили на холоді. За кілька годин він помер від зупинки серця. Двох ізраїльських офіцерів після цього звільнили, пише видання.

У грудні 2022 року Ізраїль вивів підрозділ «Нецах Єгуда» із Західного берега. Після цього батальйон перебував переважно на півночі країни та брав участь у бойових діях у Секторі Гази.

Це буде перший випадок, коли США запровадять санкції проти підрозділу ізраїльської армії, зазначає Axios. За цим можуть бути й інші аналогічні рішення щодо підрозділів Армії оборони Ізраїлю та ізраїльської поліції, що діють на Західному березі.

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу назвав можливі санкції щодо батальйону «Нецах Єгуда» абсурдом.

Форум

XS
SM
MD
LG