Доступність посилання

ТОП новини

Bloomberg: Пентагон та SpaceX змогли обмежити використання терміналів Starlink військовими РФ


Антена термінала Starlink, ілюстративне фото
Антена термінала Starlink, ілюстративне фото

Представники США та компанії SpaceX змогли зупинити несанкціоноване використання російськими військовими терміналів Starlink, повідомив агентству Bloomberg помічник міністра оборони США Джон Пламб.

«Наразі ми успішно протидіємо використанню, але я впевнений, що Росія продовжить шукати способи використовувати Starlink та інші комерційні системи звʼязку», – сказав Пламб.

Він додав, що зараз влада США і SpaceX розробили «добре рішення» для обмеження подібних дій. Що це за рішення, Пламб не уточнив.

Російські військові дійсно могли використовувати у війні проти України систему супутникового зв’язку Starlink, йшлося в лютому в розслідуванні російської служби Радіо Свобода.

За інформацією журналістів, сили РФ нібито «можуть використовувати Starlink через відсутність контролю з боку компанії SpaceX за особистими даними клієнтів під час реєстрації та технічної неможливості обмежити доступ до інтернету лише однієї із сторін, що воює».

З’ясувалось, що постачанням Starlink у Росію займаються десятки компаній, які одночасно ввозять у РФ товари побутового призначення брендів, що згорнули там свій бізнес.

Українські військові також кажуть, що «на деяких ділянках фронту російська армія використовувала Starlink вже давно». Так, бійці ПВК «Вагнер» начебто використовували Starlink ще під час штурму Бахмута у січні 2023 року – «якісь системи вони знаходили на залишених українськими військами позиціях», а якісь, за словами співрозмовника Радіо Свобода, «привозили з Африки».

Форум

XS
SM
MD
LG