Доступність посилання

ТОП новини

США: Байден попереджав Путіна про санкції


За словами Саллівана, Байден вказував Путіну на неминучість санкцій, але в той же час наголосив, що хоче стабільних відносин з Росією і не зацікавлений в новому циклі конфронтації з Москвою
За словами Саллівана, Байден вказував Путіну на неминучість санкцій, але в той же час наголосив, що хоче стабільних відносин з Росією і не зацікавлений в новому циклі конфронтації з Москвою

Президент США Джо Байден під час телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним не приховував, що Сполучені Штати вже цього тижня запровадять нові санкції проти Москви. Про це заявив в ефірі телекомпанії CNN помічник Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Санкції, про які Білий дім оголосив у четвер, були запроваджені через дії Росії, які США характеризують як «шкідливі» – зокрема кібератаки, втручання у вибори в США, пропозицію винагороди за життя американських військових в Афганістані, порушення міжнародного права, в тому числі окупація Криму.

Санкції передбачають, зокрема, заборону на операції з держборгом Росії на первинному ринку. Також до списку санкцій внесли низку фізичних осіб та компаній.

За словами Саллівана, Байден вказував Путіну на неминучість санкцій, але в той же час наголосив, що хоче стабільних відносин з Росією і не зацікавлений в новому циклі конфронтації з Москвою. Про те, що США не зацікавлені в поглибленні конфронтації, йдеться і в указі Байдена про санкції.

Як сказав помічник президента США, Байден і Путін «говорили один з одним відверто і розуміючи один одного». Під час цієї розмови Байден запропонував російському президенту найближчим часом зустрітися, щоб обговорити перспективи двосторонніх відносин. Кремль відповіді на пропозицію поки не дав.

За словами Саллівана, навіть у роки Холодної війни лідери США і СРСР зустрічалися один з одним, а зараз, за оцінкою Вашингтона, двосторонні відносини ще не такі погані, як тоді. «Є ризик їх подальшого зниження по спіралі, якщо два лідери не зустрінуться і не обговорять існуючі труднощі», – сказав він. На думку помічника президента, санкції ніяк не суперечать прагненню США уникнути ескалації напруженості. «Мета президента – дати вагому та чітку відповідь на дії Росії, а не роздувати напруженість», – заявив Салліван.

Салліван також підкреслив, що Байден дав Путіну зрозуміти, що США не зупиняться перед посиленням санкцій у разі агресивних дій Росії щодо України.

У Москві різко відреагували на нові санкції США, заявивши, що на них буде жорстка відповідь.

Союзники по Північноатлантичному альянсу висловили підтримку рішенню Сполучених Штатів запровадити санкції проти Росії.

XS
SM
MD
LG