Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримає від США ще три катери класу Island


Ще три катери класу Island отримають Військово-морські сили України від Сполучених Штатів Америки
Ще три катери класу Island отримають Військово-морські сили України від Сполучених Штатів Америки

Іще три катери класу Island отримають Військово-морські сили України від Сполучених Штатів Америки. Про це заявив старший радник голови дипломатичної місії США в Україні Джозеф Пеннінгтон під час офіційної церемонії прийняття двох перших катерів цього ж класу, колишніх USCGC Cushing (WPB-1321) і USCGC Drummond (WPB-1323), до складу ВМСУ. Про отримання їх Україна домовилася ще в 2014 році, але отримала їх тільки в жовтні 2019-го.

«Ці катери розширять оперативні можливості українського флоту і підвищать потенціал реагування для захисту суверенітету і територіальної цілісності. Катери також забезпечують ситуативну обізнаність поблизу берегової лінії і допоможуть боротися із контрабандою», – заявив Пеннінгтон. Коли катери стали українськими, вони отримали назви Р190 «Слов’янськ» і Р191 «Старобільск». США передала їх Україні за програмою «Надлишкового оборонного обладнання».

Три нові катери класу Island будуть передані Україні від Берегової охорони США за тією ж програмою. Це будуть USCGC Ocracoke (WPB-1307), USCGC Washington (WPB-1331) і USCGC Kiska (WPB-1336).

Україна отримала катери безплатно, але заплатила за їхнє перевезення і переобладнання. Особовий склад проходив навчання у Сполучених Штатах, у Балтиморі. В Одесі два катери вже виходили у відкрите море.

Загалом, за офіційними підрахунками, обсяг американської допомоги для України становить 1,6 мільярда доларів.

Всього в 1985–1992 роках для Берегової охорони Сполучених Штатів Америки збудували 49 катерів класу Island («Айленд»). 37 із них продовжують службу в Береговій охороні США, інші кораблі США вже передавали Пакистанові, Грузії і Коста-Риці.

Вирішення бюрократичних перепон щодо отримання таких катерів Україною тривало роками. Процес активно зрушив з місця лише навесні 2018 року після виходу розслідування програми «Схеми» (спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

XS
SM
MD
LG