Доступність посилання

ТОП новини

Президент США оголосив оновлений склад делегації на «Кримську платформу» і святкування Незалежності України


Дженніфер Ґранголм тепер очолить делегацію США до України
Дженніфер Ґранголм тепер очолить делегацію США до України

Президент США Джо Байден оголосив остаточний склад делегації на саміт «Кримської платформи» в Україні 23 серпня і святкування Дня Незалежності України 24 серпня, повідомив Білий дім.

Замість міністра транспорту Пітера Буттіджиджа, якого раніше раніше в МЗС України називали керівником американської делегації, тепер її очолить міністерка енергетики США Дженніфер Ґранголм.

Також членами американської делегації на заходах стануть тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін і помічник міністра енергетики США з міжнародних питань Ендрю Лайт.

Днями перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар підтвердила повідомлення, що на саміт «Кримської платформи» в статусі представника президента США Джо Байдена приїде міністр транспорту країни Пітер Буттіджидж.

Але раніше 20 серпня в офісі президента України повідомили про зміну чільного представника США на цих заходах, хоча тоді ще не назвали заміну.

Днями, 17 серпня, Пітер Буттіджидж повідомив у твітері, що він зі своїм чоловіком Частеном Буттіджиджем, вирішивши розширити свою родину, стали батьками, якраз завершуючи процедуру всиновлення дитини.

Міжнародний саміт «Кримської платформи» відбудеться 23 серпня 2021 року – до 30-річчя Незалежності України.

Із погляду України і її партнерів, «Кримська платформа» є майданчиком для підготовки деокупації Криму.

На саміті планується обговорення таких питань:

  • невизнання спроби анексії Криму;
  • мілітаризація Росією Азово-Чорноморського регіону;
  • шляхи реінтеграції Криму через права людини і сталий розвиток;
  • відновлення прав кримськотатарського народу.

Також у полі зору учасників буде звільнення політичних в’язнів Кремля.

За результатами саміту мають ухвалити Кримську декларацію. До неї потім зможуть приєднатися й ті, хто не прибуде на сам саміт.

Наразі участь у саміті «Кримської платформи» підтвердили представники вже 44 країн і міжнародних організацій, крім самої України.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG