Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія надала статус біженця ухилянту, розшукуваному в Білорусі


Ярослав Новіков
Ярослав Новіков

Влада Вірменії надала статус біженця громадянину Білорусі Ярославу Новікову, який розшукується у себе на батьківщині за ухилення від військової служби.

Новіков виїхав зі своєї країни навесні 2023 року. 2 лютого поточного року його було затримано у Вірменії на запит МВС Білорусі, яке оголосило чоловіка в міждержавний розшук СНД. Вірменський суд заарештував Новікова на 40 днів для екстрадиції. Після цього затриманий звернувся по політичний притулок.

Видання «Медіазона» зазначає, що Новіков не захотів служити в білоруській армії, побоюючись, що вона може бути втягнута в агресію проти України.

Раніше суд у Єревані відмовив в екстрадиції до Росії уродженця Чечні Салмана Мукаєва, якого на батьківщині катували через підозру в гомосексуальності. Мукаєву надали притулок та статус біженця як людині, якій на батьківщині загрожують репресії.

Гельсінська громадянська асамблея повідомляла про масове стеження у Вірменії за громадянами Росії, які залишили свою країну з політичних мотивів. У грудні у Вірменії було затримано російською військовою поліцією Дмитра Сетракова, колишнього військового, який ухилявся від участі у війні проти України. Його доставили на територію російської військової бази до Гюмрі, після чого вивезли до Росії.

У квітні було затримано та доставлено на базу в Гюмрі російського дезертира Анатолія Щетиніна. При цьому вірменські прикордонники не пропустили його через кордон до Росії, і він, як і раніше, перебуває на базі.

Форум

XS
SM
MD
LG