Доступність посилання

ТОП новини

Варіант закупівлі російського газу для України взагалі не розглядаємо – Вітренко


Вітренко додав, що Україні потрібно видобувати більше газу, ніж використовують всі споживачі
Вітренко додав, що Україні потрібно видобувати більше газу, ніж використовують всі споживачі

Київ не розглядає варіант закупівлі газу у Росії. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив глава правління компанії «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

«Ми взагалі такий варіант не розглядаємо, ні з ким не ведемо розмову про це. Тут якраз в нас така дуже чітка позиція. Ми в принципі хочемо, щоб Україна почала експортувати газ, а не імпортувати. Ми зараз видобуваємо приблизно 20 мільярдів кубів на рік, а вся Україна споживає приблизно 30 мільярдів кубів. Відповідно 10 мільярдів ми імпортуємо. Але при цьому якщо подивитися тільки на побутових споживачів, то ми побачимо ситуацію трохи іншу», – розповів Вітренко.

Він додав, що Україні потрібно видобувати більше газу, ніж використовують всі споживачі.

«Бо в нас єдина система газотранспортна, у нас не розділяються молекули окремо для населення, окремо – для промисловості. Так воно не працює. І нам потрібно перейти до того, що ми можемо експортувати газ. Що для цього потрібно зробити? Перше і найголовніше – це навіть не збільшити видобуток, а це зменшити неефективне споживання газу. Наприклад, один з найбільших і найбільш проблемних секторів, який споживає газ – це централізоване теплопостачання. Україна має можливості переходити в централізованому теплопостачанні з газу як з джерела енергії, наприклад, на біомасу або біогаз відповідно», – сказав Вітренко.

Україна відмовилася від експорту російського газу після окупації Криму та початку агресії на Донбасі.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG