Доступність посилання

ТОП новини

Дещиця: Україна за повний контроль кордонів, Крим і Донбас не будуть компромісом у відносинах з агресором


Андрій Дещиця, посол України в Польщі
Андрій Дещиця, посол України в Польщі

Посол України в Польщі Андрій Дещиця заявляє, що Київ не поступиться своїми територіями – Криму і Донбасу задля якихось компромісів з Росією. Про це Дещиця заявив в суботу в інтерв’ю польському виданню «Gazeta Wyborcza».

«Крим як українська територія є окупований Росією. Вважаємо Росію агресором. Ми не розглядаємо віддачі Донбасу і Криму як компромісне вирішення. Ми хочемо відновити повний контроль над територією і контроль над кордонами», – сказав Дещиця.

За його словами, російський президент «непердбачуваний», тому Україна готується до того, що Росія продовжуватиме свій наступ на Україну.

Посол також наголосив, що Німеччина і Франція відповідальні за домовленості, досягнуті в Мінську 12 лютого, і якщо ці домовленості й надалі порушуватимуться, Україна вимагатиме розширення санкцій проти Росії.

Тим часом в українському МЗС заявили, що анексувавши Крим, Росія порушила основні принципи Гельсінської угоди і продовжує це робити своїми діями на Донбасі.

Незадовго після появи на кримському півострові російських військ наприкінці зими – на початку весни минулого року, подальшої анексії території в ході незаконного референдуму, на сході України пожвавився сепаратистський рух, який фінансово і зброєю підтримувала Росія. Це стало початком бойових дій на Донбасі, які фактично не припиняються і досі. Кремль свою причетність до подій на Сході не визнає, а окупацію Криму називає «законним приєднанням території» за наслідками народного волевиявлення. Міжнародна спільнота ці факти засуджує, застосовуючи до Росії ряд санкцій.

XS
SM
MD
LG