Доступність посилання

ТОП новини

Завдяки люстраційному закону звільнені близько тисячі високопосадовців – Дерев’янко


Юрій Дерев’янко
Юрій Дерев’янко

Близько тисячі високопосадовців, які працювали за часів президентства Віктора Януковича, відсторонено від роботи завдяки закону «Про очищення влади». Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив один із авторів закону, народний депутат Юрій Дерев’янко.

За його словами, багато посадовців намагаються різними способами уникнути люстрації.

«Те, що є багато випадків, коли приховують і не хочуть звільняти осіб, які підпадають під цей закон – так, це правда. Ми це відслідковуємо. Ми бачимо масу випадків, коли є корупційні зловживання, коли йдуть в суд і платять гроші, щоб ухвалювати неправосудні рішення, щоб відновитися на роботі, але закон працює. Якщо б він не працював, не було б такого шаленого бажання його скасувати через Конституційний суд», – сказав Дерев’янко.

Напередодні прем‘єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що згідно з законом про люстрацію вже звільнено 500 людей, ще 1,5 тисячі звільнилися самі.

Конституційний суд України у четвер розглядав подання щодо конституційності окремих положень закону про люстрацію, але зрештою ухвалив рішення відкласти розгляд цієї справи.

У листопаді минулого року Верховний суд України звернувся до Конституційного суду з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції, низку положень цього закону. Ще одне подання з приводу цього закону надійшло від Верховного суду у березні цього року.
Крім того, у січні цього року з клопотанням щодо закону «Про очищення влади» до Конституційного суду звернулися 47 народних депутатів.
Конституційний суд України об’єднав усі три конституційні подання в одне провадження.

Закон «Про очищення влади», що передбачає люстрацію посадовців в Україні за низкою критеріїв, набув чинності 16 жовтня 2014 року.

XS
SM
MD
LG