Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми»: землю біля Будинку профспілок можуть «подарувати» за демонтаж незаконних поверхів


Нелегально збудовані поверхи на згорілому Будинку профспілок на майдані Незалежності у Києві можуть розібрати в обмін на дозвіл забудовнику отримати землі поряд. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільному проекті Радіо Свобода і Першого Суспільного каналу.

Журналісти помітили, що над частиною Будинку профспілок, яка належить Київській міській раді профспілок, під виглядом реконструкції звели два додаткові поверхи і змінили фасад будівлі.

На такі зміни у господаря будівлі, столичної організації профспілок, дозволу не було. У Державній архітектурно-будівельній інспекції вони реєстрували тільки декларацію на реконструкцію всередині будівлі.

«Передбачалася реконструкція приміщень будівлі – тобто робота виключно всередині приміщень, без зміни зовнішньої конфігурації об’єкта», – пояснює керівник відділу правової роботи департаменту ДАБІ в Києві Сергiй Шевченко.

Щоб будувати на Хрещатику, потрібно отримати дозвіл не лише Київради і Державної будівельно-архітектурної інспекції, а й Міністерства культури України, адже вулиця внесена до реєстру культурної спадщини держави.

Наразі столична влада подала в суд на Київські профспілки, але в той же час із забудовником ведуть переговори. І замість суду, йдеться в розслідуванні, може бути такий собі обмін – столична дирекція профспілок та її контрактований забудовник розбирають зайві поверхи, а Київрада дозволяє їм будувати у дворі Будинку профспілок – історичному місці з найвищою ціною на землю в столиці.

«Оскільки вони хочуть провести певну реконструкцію і прибудувати певну частину в дворі, ми їм говоримо, друзі, починаємо з вами з того, що ви верхню частину зносите. <…> Це в принципі відповідає і умовам, на яких їм надана земельна ділянка, і тому, що відповідає цивілізованим поняттям ведення містобудівної діяльності», – підтверджує заступник директора департаменту мiстобудування та архiтектури КМДА Андрій Вавриш.

Нові поверхи у Будинку профспілок на замовлення столичного осередку профспілок виконувала компанія «Буд Жил-Пром», пов’язана з політиком, головою Федерації греко-римської боротьби, а у минулому – фігурантом столичних кримінальних хронік Іваном Балабаном. «Буд Жил-Пром» зареєстрований за тією ж адресою, що й інші компанії Балабана, включаючи й такі, власність яких у нього в 2011-му за борги відсудив банк. Крім того, саме у Будинку профспілок був офіс Федерації греко-римської боротьби та її керівника Балабана. І, як кажуть очевидці, саме він домовлявся про ремонт і ледь не щодня самостійно контролював реконструкцію, йдеться в розслідуванні.

Балабан і його компанії не відреагували на чисельні прохання про коментар для розслідування забудови на Майдані.

XS
SM
MD
LG