Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Меркель обговорили ескалацію ситуації на Донбасі


Президент України Петро Порошенко (Л) і канцлер Німеччини Ангела Меркель
Президент України Петро Порошенко (Л) і канцлер Німеччини Ангела Меркель

Президент України Петро Порошенко у телефонній розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель висловив сподівання, що лідери «Великої сімки» (G7) на саміті у Німеччині підтримають України у зв’язку з загостренням ситуації на Донбасі.

«Співрозмовники обговорили ескалацію ситуації на Донбасі, зокрема через атаку бойовиків, яких підтримує Росія, на Мар’їнку, що вкотре стало грубим порушенням Мінських домовленостей. Петро Порошенко наголосив на дотриманні Мінських угод Україною, зокрема про координацію із ОБСЄ задля захисту життів українських військових та повернення на лінію розмежування. Він також зазначив, що загалом ситуація із режимом припинення вогню загострилась, а прогрес щодо звільнення заручників відсутній», – повідомила прес-служба Адміністрації президента у п’ятницю, 5 червня.

Перед цим у п’ятницю президенти України та США під час телефонної розмови скоординували позиції сторін щодо тиску на Росію перед самітом «Групи семи».

4 червня у Білому домі повідомили, що президент США Барак Обама закликатиме лідерів ЄС зберегти санкції проти Росії через її роль у дестабілізації ситуації щодо України. Зробити це Обама планує під час саміту «Групи семи» (G7), який відбудуться 7 червня у німецькому Мюнхені.

3 червня поблизу Мар’їнки, що біля Донецька, відбулося наймасштабніше за останні місяці протистояння між урядовими силами і бойовиками. В ОБСЄ підтвердили, що обстріли з важких озброєнь, заборонених Мінськими мирними домовленостями, почали бойовики.

Чергові Мінські угоди, підписані в лютому цього року, передбачають припинення вогню на Донбасі з 15 лютого, а також відведення важкого озброєння від лінії зіткнення. Проте домовленості повністю не виконувалися, сторони конфлікту звинувачують один одного у порушенні Мінських угод.

XS
SM
MD
LG