Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ заявляє про порушення «Азовом» мінських угод під час параду


Під час параду в Маріуполі 13 червня 2015 року
Під час параду в Маріуполі 13 червня 2015 року

Організація з безпеки і співпраці в Європі заявляє, що її Спеціальна моніторингова місія вважає порушенням мінських домовленостей наявність трьох гармат під час параду, організованому полком «Азов» у Маріуполі в суботу, 13 червня.

Як мовиться у звіті місії, під час параду того дня з нагоди річниці визволення Маріуполя від сепаратистів у складі парадної колони Збройних сил України і полку Національної гвардії «Азов» були, серед іншого, одна 100-міліметрова гармата «Рапіра» і дві 122-міліметрові гаубиці Д-30, які мали бути відведені з міста далі від лінії контакту сторін конфлікту.

В ОБСЄ також повідомили, що протягом вихідних, суботи 13 червня і неділі 14 червня, спостерігачі відвідали місця зберігання відведених за мінськими домовленостями важких озброєнь обох сторін і побачили, що частини з них не було на місці. З українського боку відсутність частини цих озброєнь, яких бракувало, пояснили їхньою участю в навчаннях.

Крім того, спостерігачі місії особисто і завдяки безпілотнику бачили в ті дні біля лінії контакту невідведені важкі озброєння з обох сторін конфлікту, мовиться в повідомленні.

За мінськими домовленостями, зокрема, укладеними 12 лютого, сторони мали відвести від лінії контакту важкі озброєння на певну відстань, залежну від далекосяжності цих озброєнь. Але обидві сторони продовжують користуватися ними під час обстрілів і перестрілок, при цьому звинувачуючи іншу сторону у провокаціях.

Так само в ОБСЄ назвали грубим порушенням мінських домовленостей велику кількість важких озброєнь, що її сепаратисти використали для своїх «парадів» у Донецьку й Луганську 9 травня.

XS
SM
MD
LG