Доступність посилання

ТОП новини

Греція «зачинила двері» для подальших переговорів з кредиторами – голова Єврогрупи


Голова Єврогрупи Єрун Дейсселблум назвав рішення грецького прем’єра про референдум щодо «ультиматуму» європейських лідерів з виконання Афінами боргових зобов’язань «сумним» і таким, що «зачиняє двері для подальших переговорів».

Заяву чільний європейський чиновник зробив перед початком так званої «вирішальної» зустрічі Єврогрупи у Брюсселі в суботу, 27 червня.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас напередодні виступив з ідеєю проведення в його країні 5 липня референдуму щодо схвалення чи відмови від «ультиматуму», який отримали Афіни від європейських лідерів в питанні погашення боргів перед кредиторами. Йдеться передусім про суттєве скорочення видатків бюджету. Ципрас сказав, що поважатиме результати плебісциту, тоді як чимало урядовців його кабінету міністрів зі спротивом сприйняли таку пропозицію.

Ультиматум від європейських лідерів, головним чином Німеччини та Франції, полягає в тому, що в разі, якщо вихід із грецької кризи не буде знайдений протягом п’яти днів, для Греції стане неминучим вихід із єврозони. Грецію, зокрема, зобов’язують до 30 червня включно сплатити МВФ 1 мільярд 600 мільйонів євро за отриманими раніше кредитами.

Європейські дипломати у Брюсселі напередодні заявили, що чи не останньою можливістю Греції домовитися з кредиторами стане зустріч 27 червня в Брюсселі.

XS
SM
MD
LG