Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані заявили про свої «конструктивні пропозиції» на ядерних переговорах


Під час переговорів щодо ядерної програми Ірану у Відні, фото 6 липня 2015 року
Під час переговорів щодо ядерної програми Ірану у Відні, фото 6 липня 2015 року

В Ірані неназваний чільний дипломат заявив, що Тегеран запропонував «конструктивні рішення», що мають на меті подолати розбіжності, які лишаються в його переговорах про ядерну програму з шістьма з провідних держав світу.

Але, заявив цей неназваний дипломат, якого цитує напівофіційне іранське агентство ISNA, Іран «не виявить ніякої гнучкості щодо своїх «червоних ліній».

Раніше в Ірані чільні діячі заявляли, що такими «червоними лініями», перетину яких Тегеран не допустить, є його вимога негайно зняти всі санкції відразу після підписання угоди про його ядерну програму, а також категорична відмова заморожувати на тривалий час свої ядерні дослідження й розвиток технологій у галузях, що можуть сприяти створенню ядерної зброї, і допускати без попередження міжнародних інспекторів ООН на іранські ядерні об’єкти, що є водночас військовими. Світова спільнота, у свою чергу, відкинула такі вимоги Тегерана.

Увечері в понеділок, 6 липня, за повідомленнями, Іран висунув на ядерних переговорах вимогу також негайно скасувати й інші санкції, накладені на нього міжнародною спільнотою з інших причин, ніж ядерна програма – таких, як програма створення балістичних ракет.

Нині у Відні тривають остаточні переговори Ірану і шести з провідних країн світу – Великої Британії, Франції, Німеччини, Сполучених Штатів Америки, Китаю і Росії. На них мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана в обмін спершу тільки на поступове послаблення санкцій у відповідь на конкретні кроки щодо такого згортання, а вже потім і на повне зняття цих санкцій. Термін завершення цих переговорів, який уже вкотре перенесли, тепер збігає кінцем дня п’ятниці, 10 липня.

Ці переговори почалися по тому, як на початку квітня учасники попередніх переговорів про суперечливу ядерну програму Тегерана узгодили у принципі політичну домовленість щодо її згортання.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми може намагатися чи міг намагатися раніше таємно створити ядерну зброю. Тегеран заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG