Доступність посилання

ТОП новини

У Боснії вшанували ще 136 упізнаних жертв Сребрениці


У Боснії вшановують іще 136 упізнаних жертв Сребрениці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

У столиці Боснії і Герцеговини Сараєві тисячі людей вийшли вздовж головної вулиці, щоб зустріти вантажівку з трунами з останками ще 136 упізнаних жертв масового вбивства босняків у місті Сребрениці 20 років тому.

Машина зробила зупинку перед будівлею президентського органу Боснії, де на неї чекали вдови, сестри чи матері вбитих.

Далі вантажівка вирушає до Сребрениці, де останки урочисто поховають на меморіальному цвинтарі Поточарі 11 липня, в день символічних 20-х роковин так званої різанини у Сребрениці.

Тоді, в липні 1995 року, під час Боснійської війни сили боснійських сербів знищили понад вісім тисяч цивільних чоловіків і хлопців, босняків-мусульман в околицях боснійського міста Сребрениці. Наразі в 93 знайдених масових похованнях іще понад 300 могилах у різних місцях біля Сребрениці знайшли останки близько семи тисяч убитих. Дотепер були ідентифіковані й перепоховані на меморіальному цвинтарі останки близько шести тисяч жертв.

Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії і Міжнародний суд, що діють під егідою ООН, раніше визнали Сребреницьку різанину за акт геноциду. Але Росія, що є союзником Сербії і сербів в інших післяюгославських країнах, у середу, 8 липня наклала вето на проект резолюції Ради безпеки ООН до 20-х роковин трагедії, в якій була згадка про неї саме як про геноцид.

XS
SM
MD
LG