Доступність посилання

ТОП новини

У Македонії узгодили план проведення дострокових виборів


Прем’єр-міністр Македонії Никола Ґруєвський
Прем’єр-міністр Македонії Никола Ґруєвський

За угодою, укладеною за посередництва Євросоюзу, головна опозиційна партія Македонії повернеться до парламенту, а прем’єр-міністр піде у відставку напередодні дострокових виборів навесні наступного року.

Після вечірніх переговорів у Скоп’є вранці 15 липня комісар ЄС із питань розширення Йоганнес Ган заявив, що угоду підписали лідери чотирьох політичних партій Македонії.

За угодою, опозиційні соціал-демократи повернуться до парламенту у вересні. Вони бойкотували засідання з початку 2014 року, заявляючи про фальсифікацію виборів.

Голова уряду, консерватор Никола Ґруєвський, за домовленостями, має піти у відставку за 100 днів перед виборами, призначеними на 24 квітня 2016 року.

У травні у Македонії відбулися масові протести після оприлюднення відеозаписів чи записів телефонних розмов, із яких випливає, що міністри обговорювали, як фальсифікувати результати виборів, а поліція прослуховувала розмови опозиційних діячів, незалежних журналістів та активістів громадських організацій. Крім того, із записів випливало, що голова уряду і його співробітники нібито приховували вчинене поліцейським у 2011 році вбивство.

Ґруєвський, який обіймає посаду з 2006 року, заперечував звинувачення.

Для розслідування скандалу має бути призначений спеціальний прокурор.

XS
SM
MD
LG