Доступність посилання

ТОП новини

У Ємені представники уряду почали повертатися з вигнання


Бійці «Південного руху» на околицях Адена
Бійці «Південного руху» на околицях Адена

У Ємені представники законного уряду країни, змушеного податися у вигнання, почали повертатися до визволеного від антиурядових повстанців міста Адена, що його президент Ємену раніше проголосив тимчасовою столицею.

За повідомленнями, кілька міністрів у супроводі представників служб розвідки прибули вертольотом до військової бази на околиці Адена на півдні Ємену, другого за населенням міста країни. За словами неназваного урядовця, президент Абед-Раббо Мансур Хаді наказав їм підготувати обстановку й забезпечити стабільність і безпеку напередодні «відновлення інституцій держави» в Адені.

Як заявив речник уряду Ємену, що нині працює у вигнанні в Саудівській Аравії, 90 відсотків території Адена вже вільні від впливу угруповання Хуті. Більшу частину міста відбило від повстанців, за допомоги повітряних ударів міжнародної коаліції під проводом Саудівської Аравії, місцеве збройне угруповання «Південний рух». Раніше воно виступало за незалежність півдня Ємену, та у протистоянні з угрупованням Хуті змінило позицію і стало на бік уряду країни.

Частина Адена протягом останніх місяців постійно була під контролем «Південного руху». Втрата позицій Хуті в решті міста стала для цього угруповання найбільшим ударом від кінця березня, коли почалася воєнна кампанія коаліції проти нього й на підтримку законного уряду Ємену.

Шиїтське угруповання «Ансар-Аллах», більше відоме як Хуті за іменем його ватажка Абдель-Маліка аль-Хуті, на бік якого перейшла й частина армії Ємену, захопило західну, густо населену третину країни зі столицею Саною, змусивши уряд до втечі; урядові Ємену нині підконтрольні переважно території в центрі й на сході країни, що їх значною мірою складають пустелі. Уряд президента Абед-Раббо Мансура Хаді якийсь час працював в Адені, що став тимчасовою столицею Ємену, та врешті через подальший наступ повстанців був змушений виїхати за кордон.

XS
SM
MD
LG