Доступність посилання

ТОП новини

«Опора»: порушення на довиборах у Чернігові могли суттєво вплинути на результати


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Проміжні вибори народного депутата України у 205-му окрузі в Чернігові відбулися з порушеннями, які могли суттєво вплинути на результати цих виборів, заявляють у громадянській мережі «Опора».

«Відсутність системної протидії підкупу виборців, відповідальність за який було суттєво посилено у 2014 році, могла суттєво вплинути на дотримання умов вільного волевиявлення і відповідно – результатів голосування виборців», – йдеться у попередній заяві «Опори» стосовно результатів довиборів до парламенту, які відбулися у Чернігові в неділю.

«Конкуренція технологій з прямими або непрямими формами підкупу не лише впливала на формування електорального вибору громадян, а й демотивувала частину виборців брати участь у голосуванні. Зате випадки зловживання адміністративним ресурсом на виборах, маніпулювання громадською думкою щодо доступу окремих кандидатів до державних і місцевих програмам розвитку могли підірвати впевненість громадян у неупередженості держави на цих виборах», – заявляють спостерігачі.

Загалом, за даними «Опори», передвиборча кампанія і день голосування на цих виборах «супроводжувалися низкою порушень стандартів проведення виборів і проявами недобросовісної конкуренції з боку кандидатів».

«Ключовою проблемою в дотриманні стандартів виборів в окрузі №205 виявилося відхилення держави від своїх зобов’язань припиняти будь-які порушення під час виборчого процесу», – йдеться в заяві.

Так, до дня голосування здатність держави не допустити порушення законодавства «була поставлена під сумнів недостатньо активною і нерідко суперечливою реакцією відповідальних органів на спроби кандидатів застосовувати незаконні методи боротьби за голоси», заявили в «Опорі».

За словами спостерігачів, у день голосування досить широке поширення отримала практика присутності на виборчих дільницях або поблизу них так званих «силових груп підтримки кандидатів», які формально користувалися правами представників друкованих ЗМІ чи офіційних спостерігачів. Також досить масовими виявилися випадки порушення у вигляді фотографування бюлетеня виборцями (майже 11% дільниць), що опосередковано може свідчити про контроль за волевиявленням громадян, пов’язаний із технологіями підкупу, кажуть в громадянські мережі.

«Опора» закликає правоохоронні органи з використанням механізмів парламентського контролю провести об’єктивне вивчення порушень законодавства на проміжних виборах народного депутата України у виборчому окрузі №205, а кандидатів – забезпечити всебічне сприяння відповідним розслідуванням.

За підрахунком понад 95% електронних протоколів дільничних виборчих комісій на довиборах у Верховну Раду в 205-му одномандатному окрузі в місті Чернігів лідирує кандидат в депутати від партії «Блок Петра Порошенка» «Солідарність» Сергій Березенко – у нього 35,85% голосів виборців. Геннадій Корбан від партії «Українське об’єднання патріотів «Укроп» здобуває 14,89% голосів виборців.

Довибори до парламенту в 205-му одномандатному окрузі в Чернігові відбувалися 26 липня через те, що достроково припинив свої депутатські повноваження Валерій Куліч, який був призначений головою Чернігівської облдержадміністрації. На окрузі зареєструвалася рекордна кількість кандидатів – 91, але основне протистояння в окрузі розгорнулось між кандидатами-мажоритарниками Сергієм Березенком (партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність») і Геннадієм Корбаном (партія «Українське об’єднання патріотів «Укроп»).

Раніше мережа «Опора» виступила з критикою виборчої кампанії обох кандидатів, заявляючи, що Березенко неодноразово підписував із виборцями так звані «соціальні угоди», а Корбан роздавав чернігівцям продуктові набори.

XS
SM
MD
LG