Доступність посилання

ТОП новини

Уряд ініціюватиме запровадження державної монополії на видобуток бурштину – Яценюк


Арсеній Яценюк (©Shutterstock)
Арсеній Яценюк (©Shutterstock)

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що уряд має намір ініціювати запровадження державної монополії на видобуток бурштину в Україні.

«У вересні ми вкотре звертатимемося до Верховної Ради з метою, щоб, по-перше, ввести ліцензування видобутку бурштину і в прибутках держбюджету на 2016 рік уже зараз Мінфін закладає плюс 1 мільярд гривень від реалізації ліцензії. Друге – це державна монополія та контроль видобутку бурштину», – сказав Яценюк.

Раніше у парламенті були на розгляді кілька законопроектів щодо регулювання видобутку бурштину, проте народні депутати так і не ухвалили жоден з них.

На початку квітня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення. Також у квітні в СБУ заявили про викриття механізму незаконного видобування та реалізації бурштину на Рівненщині. За даними відомства, ця схема привласнення корисних копалин завдавала значних збитків державі та призводила до поглиблення банкрутства державного підприємства «Бурштин України».

На Рівненщині, Волині, а також частково в Житомирській області нині триває так звана «бурштинова лихоманка». Чимало місцевих жителів і приїжджих почали збагачуватися за рахунок надр. Екологи кажуть, що природа Полісся від таких дій зазнає непоправного нищення.

Напередодні кілька осіб, в тому числі і міліціонерів, постраждали внаслідок сутичок із копачами бурштину на Рівненщині.

Минулого тижня Державна прикордонна служба України повідомила про вилучення її співробітниками на пункті пропуску Шегині на кордоні із Польщею майже 150 кілограмів бурштину.

XS
SM
MD
LG