Доступність посилання

ТОП новини

В «Опозиційному блоці» вважають внесення змін у Конституцію єдиним шляхом до миру на Донбасі


Фракція «Опозиційний блок» у Верховній Раді вважає, що внесення змін у Конституцію в частині децентралізації є єдиним шляхом до досягнення миру на Донбасі. Про це йдеться у заяві прес-служби партії.

«Опозицію не влаштовує запропонована децентралізація…Крім того, посилюється президентська гілка влади. Глава держави з допомогою префектів отримає можливість впливати на діяльність місцевих громад», – заявив депутат Верховної Ради від фракції «Опозиційний блок» Сергій Льовочкін.

«Ми чудово розуміємо, що прийняття змін до Конституції – це єдиний шлях до миру. Тому ми будемо їх підтримувати. Тим не менш, ми вважаємо цю децентралізацію не остаточною. Над нею ще потрібно працювати», – додав він.

Раніше сьогодні Верховна Рада підтримала внесення змін до Конституції в частині децентралізації попри протести біля парламенту та блокування президії Ради. За попереднє схвалення відповідного законопроекту проголосували 265 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

З «Блоку Петра Порошенка» за законопроект проголосували 115 народних депутатів, «Народний фронт» – 69, «Опозиційний блок» – 38, об’єднання «Самопоміч» – 5, депутатська група «Відродження» – 11, а також 13 позафракційних депутатів.

Після цього голова Верховної Ради Володимир Гройсман закрив засідання Верховної Ради.

16 липня Верховна Рада проголосувала за направлення на розгляд до Конституційного суду президентського законопроекту змін до Конституції в частині децентралізації. Наприкінці липня КСУ визнав таким, що відповідає Основному закону, цей законопроект.

Раніше в Адміністрації президента очікували, що депутати ухвалять документ до місцевих виборів 25 жовтня. Проте останнім часом лунають заяви про те, що остаточне ухвалення 300 голосами народних депутатів відбудеться вже після проведення місцевих виборів.

Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Раніше президент України Петро Порошенко наголошував, що жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

XS
SM
MD
LG