Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк пропонує звільнити керівника Чорнобильської зони відчуження


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує звільнити чинного керівника Державного агентства з управління зоною відчуження Юрія Антипова за виявлені зловживання, а також провести прозорий конкурс на посаду голови відомства. Про це Яценюк заявив під час виїзного засідання уряду в Полтаві.

«Після отримання офіційного звернення від Європейського банку реконструкції і розвитку, я пропоную Кабінету міністрів України звільнити керівника Чорнобильської зони відчуження. Звільнити у зв’язку з тим, що за останніх кілька місяців після мого візиту на Чорнобильську станцію, після чітких доручень керівнику зони відчуження, замість того, щоб там навести порядок, там навели такий «порядок», – сказав Яценюк.

Також прем’єр звернувся до правоохоронців з проханням розпочати розслідування роботи керівника Чорнобильської зони відчуження.

У травні головою Держагентства з управління зоною відчуження став Юрій Антипов.

Крім того, раніше журналісти програми «Схеми», проекту Радіо Свобода і «Першого суспільного» телеканалу, з’ясували, що деревину із Чорнобильської зони реалізують за заниженими цінами і частину відправляють на експорт.

Цього року у Чорнобильській зоні було декілька масштабних пожеж. Правоохоронці розслідують ці пожежі. Результатів ще немає, але керівник парламентського комітету з питань екології Микола Томенко каже, що ліс підпалили умисно. За його словами, «це спроба заховати незаконну вирубку лісу всього-на-всього».

Водночас директор комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща» Ярослав Лозовий називає ці заяви абсурдом.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році. Тоді значну кількість людей відселили і створили зону відчуження.

Чорнобильська АЕС повністю припинила роботу 2000 року.

XS
SM
MD
LG