Доступність посилання

ТОП новини

Українські й міжнародні аналітики обіцяють оприлюднити схеми розподілу прибутків від нафти і газу


 ©Shutterstock
©Shutterstock

Україна завершує підготовку першого звіту за міжнародним стандартом EITI (Ініціатива прозорості видобувних технологій), який міститиме кількість податків та інших платежів, які держава отримує від видобувних компаній. Про це повідомила координатор проекту EITI Діана Нарежнєва.

За її словами, український звіт EITI мають оприлюднити у жовтні, нині над ним завершують роботу представники уряду, видобувників та експертів.

Нарежнєва заявляє, що поява першого звіту за стандартом EITI, а згодом і членство у цьому об’єднанні зробить більш прозорою роботу нафтогазової галузі та мінімізує зловживання з розподілом прибутків від українських надр.

Водночас невід’ємною частиною цього процесу Нарежнєва вважає участь громадськості в контролі за використанням надр, реакцію суспільства на схеми розподілу прибутків, які міститимуться у звіті.

За даними українського секретаріату EITI, органи влади надали понад 60% інформації про державні надходження від видобутку нафти і газу, потрібні для завершення звіту, водночас державні видобувні компанії надали не більше третини від необхідних даних, приватні видобувники – менше половини.

XS
SM
MD
LG