Доступність посилання

ТОП новини

Україна почала закачувати російський газ у сховища – Демчишин


Володимир Демчишин,
Володимир Демчишин,

З 10:00 ранку 12 жовтня Україна почала закачувати російський газ у підземні сховища, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

За його словами, компанія «Нафтогаз» зробив заявку на постачання 114 мільйонів кубічних метрів палива на добу.

«Ми очікуємо, що протягом 20-30 днів буде суттєво збільшений запас у сховищах», – зазначив Демчишин.

За його словами, протягом цього періоду «Нафтогаз» розраховує з 15,8 мільярдів кубометрів палива довести запас до 17-18 мільярдів.

«Кошти, зарезервовані під «Газпром», дають можливість закачати 2,2 мільярди кубічних метрів», – вважає він.

Споживання газу в Україні у вересні зросло з 40 мільйонів кубічних метрів на добу до 65 мільйонів кубічних метрів, повідомив Демчишин.

«Без російського газу пройти опалювальний сезон майже неможливо», – заявив він, додавши, що це реально лише за окремих сценаріїв, коли в Україні або буде дуже тепла зима, або суттєво знизиться споживання через енергоощадні заходи чи падіння промислового виробництва.

«Ми надіємось, що на наступний рік нам буде набагато легше проходити зиму, і ми будемо спроможні пройти її без російського газу», – додав Демчишин.

Раніше сьогодні російський газовий монополіст «Газпром» повідомив про отримання передоплати від українського «Нафтогазу» за постачання газу в жовтні і про початок таких поставок.

Наприкінці вересня у Брюсселі Україна, Росія та Євросоюз парафували документи «зимового газового пакету». Сторони домовилися щодо цін та умов постачання Україні російського газу упродовж опалювального сезону. Тривалість угоди – до кінця опалювального сезону.

Також були узгоджені приблизні обсяги газу: найближчим часом Україна перерахує «Газпрому» півмільйона доларів і закупить 2 мільярди кубометрів газу для своїх сховищ. Ціна російського газу для України в четвертому кварталі 2015 року становитиме 227 доларів за тисячу кубометрів.

XS
SM
MD
LG