Доступність посилання

ТОП новини

Песков: позиція Росії щодо боргу України залишається незмінною


Дмитро Песков
Дмитро Песков

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Песков заявляє, що позиція російської влади щодо українського боргу залишається незмінною.

«Щодо боргу жодних змін у позиції Росії немає. Як заявляли міністр фінансів Росії Антон Сілуанов і президент Володимир Путін, – це державний борг», – сказав Песков.

Раніше сьогодні український прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що понад 75% утримувачів українських євробондів, які підлягають реструктуризації, погодилися на умови списання і ухвалили рішення списати 3 мільярди доларів боргів, Росія не погодилася. Він повідомив, що Україна повторно запропонує Росії 29 жовтня на зборах прийняти загальні умови реструктуризації.

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовилися з російським президентом Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів. Незадовго після цієї зустрічі облігації на суму 3 мільярди доларів були розміщені на Ірландській фондовій біржі, які згодом і викупила Росія.

Останні виплати по кредиту були сплачені Україною в червні поточного року. Тепер Росія вимагає, щоб Україна до грудня сплатила 3-мільярдний борг.

Міністр фінансів України Наталія Яресько раніше заявила, що «російські» єврооблігації Київ розглядає як приватний борг. Москва ж наполягає на суверенному статусі облігацій, тобто як боргу однієї країни перед іншою і вимагає повної сплати.

XS
SM
MD
LG