Доступність посилання

ТОП новини

У Празі відкрилась виставка, присвячена Українському вільному університету


У понеділок, 2 листопада, у Празі відкрилася виставка «(Не)щаслива Україна. Визначні діячі Українського вільного університету в Празі. 1921 – 1945». Вона присвячена 70-річчю переїзду Українського вільного університету з Праги до Мюнхена.

Експозиція виставки розповідає про історію Університету через наукову та життєву дорогу його викладачів – відомих українських учених.

Про долю українських вчених на відкритті виставки розповідали ректор Українського вільного університету (УВУ) Ярослава Мельник, заступник декана філософського факультету Ева Волдржіхова-Беранкова і доцент Карлового університету у Празі Петр Главачек.

Вони наголосили, що історія УВУ важлива як для України, так і для Чехії, особливо для молоді цих країн, що Україна – це частина Європи, про що свого часу говорили і відомі вчені-викладачі УВУ – Іполит Бочковський, Дмитро Антонович, Юрій Шевельов.

Виставка відкрилась у приміщенні філософського факультету Карлового університету в Празі. Організатор виставки – празький Карлів університет.

Після Праги виставка експонуватиметься у Мюнхені.

Український вільний університет (УВУ) був заснований у Відні у січні 1921 року, а вже восени переїхав до Праги. Це стало можливим завдяки активній підтримці президента тодішньої Чехословаччини Томаша Масарика, який активно підтримував українську справу.

Університет працював у Празі до травня 1945 року, коли через політичний тиск нового комуністичного режиму у Чехословаччині змушений був згорнути свою діяльність і переїхати до Мюнхену, де працює й нині.

XS
SM
MD
LG