Доступність посилання

ТОП новини

«Земан, Путін, смерть і танки»: Чехія відзначила річницю Оксамитової революції


У Чехії у вівторок, 17 листопада, відзначили День свободи і демократії – державне свято, присвячене річниці початку Оксамитової революції в тодішній Чехословаччині. Цього року від тих подій минуло 26 років.

Багато пражан цей вихідний для чехів день провели в центрі міста, де від ранку проходили суспільно-політичні акції. Зокрема, відбулись демонстрації на підтримку та, навпаки, проти політики президента держави Мілоша Земана. Утім, на відміну від прихильників, незадоволені президентством Земана поводили себе активніше.

Зокрема, центром міста проїхали символічні фігури з пап’є-маше та картону. Серед персонажів – президент Земан, президент Росії Володимир Путін, «смерть» і «танки».

«Земан, Путін, смерть і танки»: фестиваль у Празі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

За словами українки Наталії Доморослової, яка також брала участь у ході, вона також вдягнула один із костюмів «друзів Путіна», щоб продемонструвати: її непокоїть політика Земана та майбутнє Чехії, держави, де вона живе.

«Мене турбує, як президент Чехії співпрацює з Росією. Можу порівняти 17 листопада 1989 року, уколи побили студентів у Чехії, з 30 листопада 2013 року, коли побили студентів на Майдані. Я не хочу сказати, що український і чеський народи однакові, але багато в чому вони можуть зрозуміти один одного», – говорить учасниця акції.

Окрім цього, вже надвечір чехи зібрались на головній Вацлавській площі міста й запалили свічки на честь загиблих під час Оксамитової революції. Згодом ця численна хода вирушила під резиденцію Земана, щоб вимагати відставки голови держави. Головні претензії мітингувальників – що Земан тримається проросійського курсу політики, а отже, підтримує агресивні військові дії Кремля та ставить під сумнів цінності ЄС. В акціях брали участь і українці, які живуть у Чехії.

Як чехи ходили до президента вимагати відставки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

17 листопада 1989 року у Празі, а також у Братиславі почалася масова студентська демонстрація. Жорстоке побиття демонстрантів увечері того дня поклало початок революції, яка скинула комуністичну владу.

XS
SM
MD
LG