Доступність посилання

ТОП новини

Допінг-проби українців аналізуватимуть лабораторії в Європі – заступник міністра молоді та спорту


На час відсутності акредитації української антидопінгової лабораторії допінг-проби українських спортсменів аналізуватимуть європейські лабораторії. Про це в коментарі Радіо Свобода заявив заступник міністра молоді та спорту, президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул.

«Вони за регламентом відправлятимуться в будь-яку акредитовану лабораторію. Наразі в Європі є 19 таких лабораторій. Було 20, але московська позбавлена акредитації», – розповів Гоцул.

«До недавнього часу наша лабораторія мала акредитацію WADA (Всесвітньої антидопінгової агенції – ред.). Зараз вона втратила таку акредитацію, закінчився термін її дії, і WADA вимагає від нас виконувати вимоги жорсткіших правил про використання виключно акредитованих лабораторій. Ми, звісно, це робитимемо, оскільки ми законослухняна країна», – додав заступник міністра молоді та спорту.

Пізно ввечері 18 листопада WADA повідомила, що українська антидопінгова агенція не відповідає кодексу міжнародної організації через використання неакредитованих лабораторій. Таке ж рішення ухвалене щодо антидопінгових агенцій Росії, Андорри, Ізраїлю, Аргентини та Болівії.

У п’ятницю, 13 листопада, Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (IAAF) зупинила на невизначений термін членство Всеросійської асоціації легкої атлетики через скандал із уживанням допінгу; це означає, що російські легкоатлети не зможуть узяти участі в Олімпійських іграх 2016 року у Бразилії, якщо цю дискваліфікацію доти не знімуть, як і в інших легкоатлетичних змаганнях під егідою цієї міжнародної асоціації.

Таке рішення ухвалили по тому, як понад тиждень тому комісія WADA оприлюднила результати розслідування, яке з’ясувало, що російські легкоатлетичні й антидопінгові органи сприяли вживанню спортсменами заборонених допінгових препаратів і покривали таке вживання. Агентство тоді закликало дискваліфікувати через це російську легкоатлетичну асоціацію.

XS
SM
MD
LG