Доступність посилання

ТОП новини

Рада удосконалила зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України ухвалила законопроект, що передбачає зарахування для в’язнів один день, проведений у СІЗО, за два дні в колонії.

За ухвалення закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання)» проголосували 255 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Закон передбачає зменшення строків утримання в слідчих ізоляторах громадян, які перебувають під слідством і судом, а також приведення у відповідність до міжнародних стандартів умов утримання під вартою.

Зокрема документом викладено частину п’яту статті 72 Кримінального кодексу України у новій редакції, згідно з якою «Зарахування судом строку попереднього ув’язнення у разі засудження до позбавлення волі в межах того ж кримінального провадження, в межах якого до особи було застосовано попереднє ув’язнення, провадиться з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі».

Цей закон підлягає застосуванню до всіх осіб, щодо яких на момент набрання цим законом чинності набрав чинності обвинувальний вирок, покарання за яким не відбуто повністю.

Застосування цього закону здійснюється за клопотанням засудженої особи, членів її сім'ї або захисника, судами, які виносили зазначені обвинувальні вироки, протягом двох тижнів з моменту отримання відповідного клопотання судом, або за власною ініціативою суду.

Народний депутат від «Батьківщини» Надія Савченко, яка перебуває в ув’язненні в Росії вже понад 1 рік, є однією з авторів цього закону.

Савченко в Росії звинувачують у вбивстві журналістів ВДТРК влітку минулого року на Донбасі. Провину вона не визнає.

XS
SM
MD
LG