Доступність посилання

ТОП новини

На «Полі скорботи» біля Дніпропетровська вшанували жертв Голодомору


На дев’ятому кілометрі Запорізького шосе, неподалік Дніпропетровська, на території Меморіалу жертвам політичних репресій та Голодомору жителі Дніпропетровської області вшанували жертв голодоморів в Україні.

Політики, громадськість, духовенство, а також бійці добровольчого полку «Дніпро-1» поклали до меморіалу символічні композиції із колосків, калини та квітів, і запалили лампадки.

За загиблими відслужили панахиду священики, пам'ять жертв вшанували хвилиною мовчання.

За словами істориків, голод прийшов на Дніпропетровщину взимку 1931 року: вже наприкінці року в результаті виконання непосильного плану хлібозаготівель, який становив понад 100 мільйонів пудів, значна кількість колгоспів та селян області залишилася без запасів зерна. Селяни почали голодувати. Водночас села, що не виконували плану хлібоздачі, заносилися на «чорну дошку», а це означало заборону селянам залишати межі населеного пункту, доки не буде виконаний план. 228 колгоспів Дніпропетровщини було занесено на «чорну дошку», частина цих сіл вимерли. ​

Дніпропетровщина під час Голодомору 1932-1933 років зазнала великих втрат: тільки за офіційними даними, десятки тисяч жителів померли, десятки сіл та хуторів зникли з карти.

Днями у національному історичному музеї Дніпропетровська відкрили фото- і документальну виставку, присвячену Голодомору як геноциду.
9-й кілометр Запорізького шосе у Дніпропетровську називають «Полем скорботи». У 1930-і та на початку 1950-х років тут, на околиці міста, був розташований спеціальний об’єкт НКВС, де ховали розстріляних жертв політичних репресій.

У 1990-і на цьому місці відкрили пам’ятний знак – хрест, а 2008-го року – найвищий в Україні меморіал жертвам Голодоморів та політичних репресій у вигляді фігури знесиленої жінки з померлою дитиною на руках.
Водночас зараз меморіал у незадовільному стані – місцями гранітні плити облущились і потріскались. 2015 року у відповідь на інформаційний запит Радіо Свобода з Дніпропетровської райдержадміністрації відповіли, що опікуються об’єктом, однак коштів на його утримання не виділялось уже 7 років.

XS
SM
MD
LG