Доступність посилання

ТОП новини

У Слов’янську, Сєверодонецьку і Маріуполі активісти і художники провели семінари з декомунізації


У Слов’янську, Сєверодонецьку і Маріуполі відбулася серія мистецьких семінарів «ДЕ», темою яких була, серед іншого, була декомунізація.

Заходи проекту здійснювалися за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості Агентства США з міжнародного розвитку.

«Ми говорили про декомунізацію як переосмислення історії, можливість кожного громадянина долучитись до формування обличчя міста. Якщо все зносити, то естетика міста губиться», – зазначає Ольга Гончар, одна з учасниць семінарів і асистент мистецького напрямку.

В Слов’янську семінар провели в бібліотеці, в Сєверодонецьку – театрі, а в Маріуполі – краєзнавчому музеї. Тут провели дискусії з приводу подальшої долі архітектурних об’єктів радянського періоду, які нині є занедбаними чи не функціонують.

«В більшості випадків ми зійшлися на тому, що всі ці великі промислові приміщення варто було б віддавати під соціально-культурні ініціативи, щоб вони не простоювали», – розповіла асистент мистецького напрямку проекту Ольга Гончар.

Учасниками проекту стали місцеві активісти і запрошені художники, які досліджували міста.

«Всі художники, які були з нами в цих містах, робили на основі своїх досліджень певні мистецькі проекти, які будуть представлені на фінальній виставці наприкінці грудня в Києві», – докладніше пояснила Євгенія Моляр, мистецтвознавця і куратор мистецьких семінарів «ДЕ».

Також художники, досліджуючи кожне місто, випустили серію листівок.

«Ми випускали листівки із фотографіями мозаїк або якихось цікавих речей, які варто подивитися. Суть акції: наші художники приїжджають, фотографують, ми на місці відбираємо і друкуємо, постимо у Фейсбук фотографії і питаємо, чи хтось хоче отримати таку листівку на свою адресу», – повідомила Ольга Гончар.

Місцеві мешканці, що зголосилися на участь у семінарах, могли взяти участь у фотоквесті на тему «Що підлягає декомунізації». Результати спільних мистецьких досліджень художників і місцевих жителів представлять на виставці у приміщенні державної науково-технічної бібліотеки з 25 по 27 грудня.

XS
SM
MD
LG