Доступність посилання

ТОП новини

Активісти просять уряд оголосити знову конкурс на керівний склад антикорупційного агентства


©Shutterstock
©Shutterstock

Реанімаційний пакет реформ та антикорупційні організації звернулися з відкритим листом до прем’єр-міністра України та міжнародних інституцій із закликом оголосити знову конкурс на керівний склад Національного агентства з питань запобігання та протидії корупції.

Активісти звинувачують уряд в провалі запуску Антикорупційного агентства.

Вони стверджують, що за допомогою маніпуляцій, конкурсна комісія, де більшість мали представники влади, призначили на керівні посади близьких до прем’єра чиновників, викинувши з конкурсу всіх представників громадськості.

У своїй заяві активісти зазначають, що «голосування, як мінімум, за двох з трьох членів НАЗК відбулося у нелегітимний і сумнівний спосіб».

«Так, наприклад, 2 представників від громадськості, які увійшли до фіналу, були «завалені» комісією без будь-яких на то об’єктивних пояснень. Серед них – співавтор закону про люстрацію та учасник АТО Федір Веніславський, а також адвокат Автомайдану та член Ради громадського контролю Антикорупційного бюро Роман Маселко. На противагу цим двом кандидатам, представники влади протягнули до НАЗК непрямого підлеглого Арсенія Яценюка – заступника голови Нацдержслужби Олександра Скопича, та його екс-викладача – Наталію Корчак», – зазначає експерт РПР Ярослав Юрчишин.

11 грудня уряд призначив на посаду трьох із п’яти членів Національного агентства з питань запобігання корупції – Наталію Корчак, Віктора Чумака та Олександра Скопича. Тоді в уряді заявили, що заповнення трьох із п’яти вакантних посад є «достатньою умовою для запуску агентства».

Водночас активісти зазначають, що в такому складі НАЗК не зможе обрати свого голову, оскільки кандидат на цю посаду не зможе голосувати сам за себе (таке голосування відбудеться за наявності конфлікту інтересів), а для прийняття будь-якого рішення НАЗК потрібно мінімум три голоси, а без голови НАЗК неможливо призначити працівників апарату, затвердити кошторис органу, підписати рішення НАЗК, зокрема щодо введення в дію нової системи електронного декларування.

«Орган було створено в такому «кастрованому» вигляді аби відзвітуватися перед ЄС, але не дати йому змогу запрацювати. Влада занадто боїться, щоб агентство запрацювало і громадськість отримала максимальний доступ до інформації з декларацій чиновників», – переконаний голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Активісти вимагають або терміново дообрати склад НАЗК, аби він став збалансованим, а орган дієздатним, або ж взагалі скасувати результати конкурсу, та оголосити його знову.

В уряді наразі ці заяви не коментували.

Створення Національного агентства з питань запобігання корупції є однією з умов отримання Україною безвізового режиму з ЄС. Національне агентство з питань запобігання та протидії корупції має займатися перевіркою майнових декларацій чиновників.

У липні активісти звернулася до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з вимогою про невідкладне оновлення конкурсної комісії з обрання членів Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Після цього Яценюк заявив, що чотири представники громадських організацій в комісії склали свої повноваження, провели новий відбір.

Очікувалось, що агентство мало би запрацювати до кінця 2015 року.

Створення агентства передбачене законом «Про запобігання корупції», ухваленим 14 жовтня 2014 року. Відповідно до закону, члени агентства призначаються на посаду Кабміном строком на чотири роки за результатами конкурсу.

Боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG