Доступність посилання

ТОП новини

Паспортні картки почнуть оформлювати 11 січня, пообіцяли в ДМСУ


Державна міграційна служба України повідомляє, що оформлення паспорта громадянина України в новому вигляді пластикової картки почнеться наступного понеділка, 11 січня.

При цьому голова ДМСУ Максим Соколюк попередив, що «міграційна служба розпочинає глибинну реформу, а тому усвідомлює, що в перші місяці можливі помилки». Тому, сказав він, створено представництво ДМС у фейсбуці, забезпечено можливість спілкування з центральним апаратом та територіальними органами у скайпі, а також створено спеціальну електронну скриньку (rd@dmsu.gov.ua) для пропозицій громадян щодо поліпшення роботи територіальних підрозділів служби.

На першому етапі, поки Верховна Рада ще не ухвалила зміни до деяких законів про документи громадян України, нову паспортну картку будуть оформлювати безкоштовно громадянам, які досягли 16-річного віку та оформлюють паспорт громадянина України вперше, сказав Соколюк.

При цьому він звернув увагу, що обладнання для оформлення паспортних карток мають наразі ще не всі підрозділи ДМС. У підрозділах, де такого обладнання не має, громадянам тимчасово будуть видаватися паспорти старого зразка (книжечка), сказав голова ДМСУ.

Для того, щоб почати також заміну на нові картки старих паспортів-книжечок, необхідне ухвалення згаданого закону про зміни до чинного законодавства. Соколюк висловив сподівання, що цей закон Верховна Рада ухвалить уже наприкінці січня чи на початку лютого. А тим часом громадянам, які звертаються для оформлення паспорта громадянина України не вперше (наприклад, у зв’язку зі втратою або псуванням), до ухвалення законодавчих зміну будуть видавати паспорти старого зразка.

Завдяки вбудованому електронному безконтактному чипові запровадження паспортної картки відкриває нові можливості для створення електронних сервісів та спрощення надання адміністративних послуг, заявив керівник ДМС. На чип буде записано персональні та біометричні дані власника документа, у тому числі місце проживання та сімейний стан. Внесення електронного цифрового підпису та інших даних є технічно можливим, проте потребує законодавчого врегулювання.

За досвідом європейських держав, процес документування громадян картками триватиме 4–5 років, протягом 2016 року міграційна служба розраховує видати понад 2 мільйони документів нового зразка, додав Максим Соколюк.

Обов’язкової заміни паспорта громадянина України на документ нового зразка не передбачено, отже, громадянам немає сенсу поспішати із отриманням паспортної картки, заявив голова Державної міграційної служби України.

Крім тих, хто буде отримувати новий паспорт уперше в 16-річному віці безплатно, інші муситимуть заплатити за нього. Офіційна ціна ще не встановлена. Раніше повідомляли, що вартість електронного паспорта без урахування ПДВ складе близько 160 гривень. Однак, як припускають, це лише вартість бланка, і в підсумку, з усіма виплатами та наданими послугами, ціна паспорта-картки зросте приблизно до трьохсот гривень.

Новий документ-посвідчення особи громадянина України, як і дотеперішній, має назву «паспорт». У більшій частині світу, за винятком низки післярадянських країн, паспортами називають тільки документи для подорожей за кордон.

XS
SM
MD
LG