Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Кабул починає з лідерами Пакистану, США й Китаю переговори про мир в Афганістані


Провінція Гельманд, Афганістан, грудень 2015 року
Провінція Гельманд, Афганістан, грудень 2015 року

У понеділок, 11 січня, в пакистанському Ісламабаді розпочнуться переговори високопосадовців Афганістану, Пакистану, США й Китаю щодо відродження мирного процесу в Афганістані. Представники чотирьох країн проведуть зустріч, щоб закласти основу для прямих переговорів між Кабулом і талібами. Водночас переговори триватимуть без участі самих представників угруповання «Талібан».

Очікується також участь у переговорах представників МЗС Афганістану і Пакистану.Не виключена і участь спецпредставника США в Афганістані Річарда Олсона або американського посла.

Як повідомила афганська сторона, на зустрічі обговорюватимуть механізм мирних переговорів, а Пакистан представить список бойовиків-талібів, що готові вести переговори з Кабулом щодо припинення 15-річної війни.

Речник афганського прем’єр-міністра Абдулли Абдулли Джавед Фейсал повідомив, що Пакистан також погодилися припинити фінансову підтримку талібів, що базуються в пакистанських містах.

Угода, як додав речник, міститиме пункт про «двосторонню співпрацю зі знищення тероризму».

Раніше Кабул звинуватив Ісламабад у тривалій і таємній підтримці талібів у їх збройних діях в Афганістані.

«Це буде можливість для нашої подальшої співпраці з Афганістаном, Пакистаном і Китаєм на підтримку афганців, їх особистого примирення, те про що ми весь час говорили, ми хочемо побачити», – сказав прес-секретар Держдепартаменту США Джон Кірбі.

Переговори триватимуть на тлі, здійснюваних талібами актів насильства в Афганістані цієї зими, зокрема із вибухами в столиці країни, атаками на іноземні консульства, погрозами бойовиків захопити стратегічну південну провінцію тощо. Аналітики кажуть, що таліби намагаються посилити свій вплив на переговори з огляду на участь міжнародної спільноти у відродженні мирних перемовин.

Попередні мирні переговори між представниками талібів і Кабула були заморожені в липні минулого року, коли Афганістан оголосив про смерть лідера талібів Мулли Мохаммада Омара, що спричинило конфлікт інтересів всередині угруповання.

XS
SM
MD
LG