Доступність посилання

ТОП новини

Іран випустив з-за ґрат Джейсона Резаяна та інших ірано-американців


Керівник бюро газети Washington Post у Тегерані Джейсон Резаян
Керівник бюро газети Washington Post у Тегерані Джейсон Резаян

Іранські інформаційні агенції повідомляють про звільнення з-за ґрат керівника бюро газети Washington Post у Тегерані Джейсона Резаяна та трьох інших в’язнів, що мають подвійне ірансько-американське громадянство.

Понад рік тому Резаян був ув’язнений за звинуваченнями у шпигунстві, він сам і його видання ці звинувачення відкидали.

Також був випущений на свободу пастор Саїд Абедіні, який три роки тому був визнаний винним у підриві національної безпеки,

Немає точної інформації про інших звільнених. Серед утримуваних в Ірані значиться, зокрема, колишній американський військовий Амір Хекматі, який відбуває 10 років нібито за співпрацю з ворожими урядами.

Іранські медіа цитують прокурора Тегерана Аббаса Джафарі Долатабаді, який вказує, що звільнення в’язнів є «в національних інтересах» Ірану. Офіційне агентство ІРНА також цитує прокурора, який стверджує, що США у відповідь випустить сімох іранських громадян, які зараз позбавлені волі.

Жодних коментарів щодо цього наразі немає від офіційних осіб США.

16 січня може бути оприлюднене офіційне оголошення про виконання Іраном усіх умов, які передбачає укладена в липні угода. Вона передбачає скасування санкцій проти Тегерана в обмін на обмеження його ядерної програми. Очікується, що про дотримання Іраном зобов'язань оголосить Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

XS
SM
MD
LG