Доступність посилання

ТОП новини

У Македонії прийняли відставку прем’єра


Засідання парламенту Македонії 18 січня 2016 року
Засідання парламенту Македонії 18 січня 2016 року

У Македонії голова парламенту Трайко Веляноский прийняв у понеділок

відставку прем’єр-міністра Николи Ґруєвського, про яку той оголосив у п’ятницю, 15 січня. А парламент країни проголосував за саморозпуск із 24 лютого, щоб через два місяці після того можна було провести позачергові вибори.

Таким чином владна партія з назвою «Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську національну єдність», яку очолює Ґруєвський, виконала домовленість із провідною опозиційною партією «Соціал-демократичний союз Македонії» про вихід із політичної кризи, укладену за посередництва Європейського союзу ще в липні 2015 року.

Відтак президент Македонії Джордже Іванов доручив створити тимчасовий уряд, що працюватиме до створення нового після виборів, генеральному секретареві владної партії Емілові Димитрієву.

Але депутати від соціал-демократів залишили засідання парламенту, протестуючи проти проведення виборів у термін, визначений угодою, – 24 квітня.

Ця партія, наступниця македонських комуністів часів Югославії, заявляє, що піде на ці вибори тільки в тому разі, якщо в Македонії будуть вільні засоби інформації і оновлені списки виборців, а інакше погрожує бойкотувати їх.

Із цих питань влада й опозиція не змогли досягти згоди під час візиту до Скоп’є єврокомісара у справах розширення Йоганнеса Гана в суботу, 16 січня.

Минулого року Македонію на кілька місяців охопила політична криза, коли соціал-демократи звинуватили уряд Ґруєвського в незаконному стеження за більш ніж 20 тисячами македонців. У відповідь уряд звинуватив лідера соціал-демократів Зорана Заєва в намаганні скинути законну владу.

XS
SM
MD
LG