Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Франції відмежувалося від заяв мера Ніцци про «російський статус» Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ Франції відмежувалося від позиції мера міста Ніцци на півдні країни, який прийняв делегацію встановленої Росією влади Ялти в окупованому Криму й назвав півострів «частиною Росії».

Заява Крістіяна Естрозі щодо «російськості» кримської Ялти не має нічого спільного з офіційною позицією уряду Франції, заявив агентству «Укрінформ» речник МЗС Франції Александр Жоржіні.

«Позиція Франції чітка і послідовна: разом із Європейським союзом і всією міжнародною спільнотою Франція не визнає незаконної анексії Криму. Ініціатива місцевого представника обраної влади не відображає позицію французького уряду», – наголосив дипломат.

Також у середу посольство України у Франції повідомило у фейсбуці, що надіслало листа до мера Ніцци й висловило обурення його зустріччю з керівником російської адміністрації Ялти в окупованому Криму. У листі посол України у Франції Олег Шамшур вимагає від мера Ніцци публічно пояснити його позицію й заявити, чи підтримує він незаконну анексію Криму на порушення міжнародного права.

Як повідомив у твітері сам Шамшур, ноту з цього приводу також направили до Міністерства закордонних справ Франції.

У понеділок, 29 лютого, мер Ніцци і водночас голова метрополії (міжміського об’єднання) Ніцца – Лазуровий Берег і голова регіональної ради регіону Прованс – Альпи – Лазуровий Берег на півдні Франції Крістіян Естрозі повідомив на своєму особистому сайті, що 26 лютого він підписав із керівником призначеної Росією влади окупованої кримської Ялти Андрієм Ростенком листа про наміри відновити чинність укладених іще 1960 року споріднених відносин між двома містами і розвивати дружні відносини між ними. При цьому він додав, що підписання відбулося у присутності посла Росії у Франції Олександра Орлова, а належність Ялти він вказав як «Республіка Крим (так Росія називає створене нею на півострові утворення – ред.), Російська Федерація».

Офіційний Париж уже не раз заявляв, що не визнає претензій Росії на анексію Криму і далі вважає півострів територією України.

XS
SM
MD
LG