Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: в суд передали справу щодо колишнього офіцера з Криму, обвинуваченого в держзраді


©Shutterstock
©Shutterstock

Військова прокуратура завершила досудове розслідування і передала до суду обвинувальний акт щодо військовослужбовця з Криму, який, за даними відомства, перейшов на службу в російську армію.

Як заявляють у прес-службі Генпрокуратури України, військовий, порушуючи директиви Міноборони та Генштабу Збройних сил України, не прибув у визначені строки до «материкової території України для подальшого проходження військової служби, а залишився на тимчасово окупованій території Криму».

«Ця особа, будучи громадянином України, маючи звання «підполковник медичної служби», надав допомогу представникам іноземної держави у проведенні підривної діяльності проти України», – заявляють у ГПУ.

У відомстві зазначають, що колишнього офіцера Збройних сил України, який проходив військову службу в центрі медичної реабілітації, санаторного лікування та спеціальної підготовки особового складу Повітряних та Військово-Морських сил ЗСУ «Судак», обвинувачують у дезертирстві та державній зраді.

Наразі цьому колишньому військовому суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, додають у ГПУ.

Глава Військової прокуратури України Анатолій Матіос повідомив, що після анексії Криму на сторону Росії перейшли понад вісім тисяч українських військових, які служили на півострові.

Одразу після анексії Криму Росією, в квітні 2014 року в Міноборони України повідомляли про те, що на материкову частину України виїхали 3197 військовослужбовців та членів їх сімей.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG