Доступність посилання

ТОП новини

За минулу добу загинули двоє українських військових – речник


Олександр Мотузяник, архівне фото
Олександр Мотузяник, архівне фото

За минулу добу, суботу, внаслідок бойових дій загинули двоє українських військовослужбовців, повідомив речник адміністрації президента у справах української воєнної операції на сході держави Олександр Мотузяник.

За його словами, це сталося внаслідок обстрілу противником українських позицій біля Авдіївки з мінометів калібру 120 міліметрів.

Загалом за той день бойовики порушили режим припинення вогню 49 разів: як сказав речник, це сталося 5 разів на луганському напрямку, 37 разів на донецькому і 7 разів на маріупольському.

За даними речника, на луганському напрямку порушення сталися в Попаснянському районі, де противник застосував 82-міліметрові міномети.

На донецькому напрямку загострилося становище південніше та східніше від Авдіївки, де протягом доби бойовики випустили по українських позиціях понад 60 мін різних калібрів. Також під Авдіївкою ворог вів вогонь зі 122-міліметрової самохідної артилерійської установки «Гвоздика». У Зайцеві незаконні збройні формування також двічі застосовували 82-міліметрові міномети. Окрім цього, обстріли та збройні провокації відбулися і на інших ділянках фронту – на Світлодарській дузі, в Майорську, в районі донецького аеропорту.

На маріупольському напрямку, повідомив Мотузяник, найгарячіше було в Мар’їнці, де бойовики вели снайперський вогонь по українському контрольному пункту на автодорозі Донецьк – Запоріжжя. З метою збереження життя особового складу українських сил та цивільних пропуск громадян тимчасово зупинявся, додав він. У Старогнатівці позиції українських військ обстрілював снайпер, а також бойова машина піхоти. Окрім цього, бойовики порушили режим тиші в Широкині.

Уранці у прес-центрі штабу української воєнної операції на сході держави повідомляли, що протягом минулої доби, в суботу, підтримувані Росією сепаратисти відкривали вогонь по українських позиціях 52 рази. Різниця була за рахунок маріупольського напрямку, де штаб нарахував 10 обстрілів, а нині речник повідомив про 7.

Тим часом донецькі сепаратисти до своєї ранкової заяви, коли вони говорили, що протягом ночі Збройні сили України не обстрілювали захоплені ними території, додають, що протягом минулої доби, суботи, українські силовики здійснили 12 порушень режиму припинення вогню і 69 разів обстріляли окуповану частину Донеччини. За їхніми словами, при цьому українські сили застосовували міномети калібру 82 міліметри, гранатомети, зенітну установку і стрілецьку зброю, обстрілявши окуповану частину селища Зайцеве на околиці Горлівки, село Жабуньки, околиці донецького аеропорту і «Вольво-центру» на півночі окупованого Донецька, Петровський район міста, села Миколаївку і Білу Кам’янку на південь від міста і місто Ясинувату.

Луганські сепаратисти ще вранці заявляли про п’ять обстрілів захоплених ними територій українськими військами протягом минулої доби, суботи: за їхніми твердженнями, тричі з автоматичних станкових гранатометів (АГС) і легкої стрілецької зброї були обстріляні околиці села Калинівка, раз із АГС околиці села Лозового і раз зі стрілецької зброї околиці села Молодіжного.

На лінії контакту сторін у частині Донбасу вже багато разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушується, в тому числі й із застосуванням важких озброєнь, що мали бути відведені. Сторони звинувачують у порушеннях одна одну й заперечують звинувачення на свою адресу.

XS
SM
MD
LG