Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України і Туреччини виступили за об’єднання зусиль для деокупації Криму


Петро Порошенко (л), Реджеп Тайїп Ердоган (л), архівне фото (©Shutterstock)
Петро Порошенко (л), Реджеп Тайїп Ердоган (л), архівне фото (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна і Туреччина співпрацюватимуть у рамках міжнародних організацій задля деокупації Автономної Республіки Крим та повернення українського суверенітету над півостровом.

У перебігу візиту до Туреччини під час спільної прес-конференції з її президентом Реджепом Тайїпом Ердоганом український керівник заявив, що обидва лідери висловилися за спільні кроки з цією метою, зокрема й на основі нових міжнародних форматів, включаючи формат «Женева плюс» із участю гарантів Будапештського меморандуму, Туреччини і України.

«Хотів би наголосити, що Україна та Туреччина прагнуть об’єднати свої зусилля, керуючись не словом «проти», а словом «за». За повернення стабільності в регіоні. За відновлення поваги до міжнародного права. За запобігання подальшим порушенням прав людини у Криму, на Донбасі, в Сирії тощо. Ми як ніколи відчуваємо свою єдність і цілеспрямованість», – додав Порошенко, як інформує прес-служба голови української держави.

«Ми детально обговорили ситуацію в окупованому Росією Криму і наголосили на неприйнятності того, що внаслідок тимчасової окупації Крим мілітаризований і фактично перетворений на військову базу», – констатував Порошенко.

За його словами, серед питань, які обговорювали лідери двох країн, – порушення прав людини та утиски і представників кримських татар, і українських патріотів, представників інших народів на окупованому півострові.

«У Криму російська окупаційна влада масово порушує фундаментальні права і свободи людини, здійснює примус до громадянства Росії, впроваджує цілеспрямовану політику щодо зміни складу населення, витискання етнічних українців, кримських татар, інших етнічних меншин, нищить українську мову і переслідує її носіїв; утисків зазнає українська церква», – нагадав Порошенко.

Ердоган, зі свого боку, наголосив, що Туреччина завжди підтримувала і підтримуватиме територіальну цілісність та суверенітет України і ніколи не визнавала заяв Росії про анексію Криму і «не збирається цього робити».

Президент Туреччини особливо наголосив на важливості забезпечення прав кримськотатарського народу в окупованому Криму, спільності позицій Туреччини та України в цьому питанні та готовності його країни збільшити активність у цьому напрямку, мовиться в повідомленні.

Він також зазначив, що «проблема на сході України має бути вирішена виключно дипломатичним шляхом», та наголосив на повній підтримці Туреччиною мінського процесу. Турецький керівник наголосив, що першочерговими кроками мають бути повне припинення вогню, виведення окупаційних військ та важкого озброєння, відновлення Україною контролю над кордоном.

Петро Порошенко перебуває в Туреччині з дводенним офіційним візитом і зустрічається з представниками найвищого керівництва країни.

Відносини між Україною і Туреччиною активізувалися впродовж останніх місяців. Після зростання суперечностей у відносинах із Росією Туреччина чітко підтримує спільну позицію міжнародної спільноти щодо територіальної єдності України та незаконності окупації Росією українського Криму, хоча й не запроваджувала проти Росії санкцій через це. Туреччина також має тісні контакти з кримськими татарами, значна частина яких упродовж багатьох століть живе і на території Туреччини, і виступає на захист їхніх прав під окупацією.

XS
SM
MD
LG