Доступність посилання

ТОП новини

Ціна нафти зросла до максимумів 2016 року


Котирування нафти за підсумками торгів 17 березня сягнули максимальних у 2016 році значень і зранку 18 березня залишаються на досягнутих позиціях.

Станом на 8:45 за Києвом північноморський сорт Brent котирується на рівні 41 долар 53 центи за барель, американський сорт WTI також подолав 40-доларовий бар’єр – 40 доларів 26 центів.

Причинами стрибка називають зростання попиту на бензин у США, а також заплановану на 17 квітня в Катарі зустріч провідних країн-нафтовидобувників, серед яких будуть Саудівська Аравія і Росія. Сторони цих переговорів уперше за 15 років обговорюватимуть перспективи заморожування обсягів світового видобутку нафти.

Крім того, через перенасичення ринку скорочується видобуток на родовищах сланцевої нафти в США, але цей параметр може діяти і в зворотньому напрямку – в разі продовження зростання цін сланцевий видобуток може бути відновлений швидше, ніж на традиційних родовищах.

Ще одним чинником подорожчання сировини вважається ухвалене 16 березня рішення Федеральної резервної системи (у США вона виконує функції центробанку) не підвищувати ставку рефінансування. Чим нижча ставка, тим слабкіший долар, дешевший долар стимулює зростання цін енергоносіїв.

Попри зростання впродовж двох місяців, котирування нафти залишаються далеко від максимумів – до нинішнього 40-доларового рівня ціна впала від показника 115 доларів за барель, зафіксованого наприкінці червня 2014 року.

XS
SM
MD
LG