Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Росії повернув на перегляд справу про порушення «Сахаровським центром» закону про іноземних агентів


Будівля «Сахаровського центру» в Москві, архівне фото
Будівля «Сахаровського центру» в Москві, архівне фото

У столиці Росії Московський міський суд скасував рішення суду нижчої інстанції про накладення штрафу на правозахисну організацію «Сахаровський центр» через невиконання нею вимог суперечливого «закону про іноземних агентів».

Як повідомив представник інтересів «Сахаровського центру», юрист Максим Крупський, Московський міськсуд повернув справу на перегляд до Таганського районного суду Москви.

Той суд у березні 2015 року наклав на «Сахаровський центр» штраф у 300 тисяч рублів (нині це майже 117 тисяч гривень) за відмову самостійно зареєструватися як «іноземний агент»; пізніше до нього додали ще 100 тисяч рублів штрафу (нині майже 39 тисяч гривень) за те, що центр сам не називав себе іноземним агентом у своїх матеріалах. Центр був змушений сплатити цей штраф, щоб його не закрили. Цю справу центр оскаржив у Європейському суді з прав людини.

Перед тим, у грудні 2014 року, Міністерство юстиції Росії примусово внесло «Сахаровський центр» у свій перелік «іноземних агентів», усупереч результатам його ж власної перевірки центру влітку того ж року, яка не виявила в центру порушень закону про «іноземних агентів».

У Росії з 2012 року діє закон, що викликає широку критику у країні й за її кордоном, який вимагає від некомерційних організацій реєструватися як «іноземні агенти» і вказувати це у своїх матеріалах та надавати розширену звітність, якщо вони отримують кошти чи майно з-за кордону й беруть участь у «політичній діяльності» на території Росії. У разі відмови передбачене примусове внесення до реєстру й значні штрафи. При цьому визначення «політичної діяльності» настільки широке, що під нього потрапляють багато організацій, що не мають стосунку до політики, зокрема, правозахисні й соціологічні.

XS
SM
MD
LG