Доступність посилання

ТОП новини

У Вашингтоні триває саміт з ядерної безпеки


Тристороння зустріч лідерів США, Південної Кореї та Японії на саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні, 31 березня 2016 року
Тристороння зустріч лідерів США, Південної Кореї та Японії на саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні, 31 березня 2016 року

У Вашингтоні триває саміт з ядерної безпеки, на який прибули десятки світових лідерів і делегацій. Учасники конференції обговорюють заходи щодо захисту ядерних матеріалів від спроб екстремістських організацій заволодіти компонентами для виготовлення так званої «брудної бомби».

Серед питань порядку денного – ядерна програма Північної Кореї та потенційні загрози з боку цієї держави, яка неодноразово оголошувала про проведені випробування ядерних зарядів і ракет різного радіусу дії.

Саміт проводиться з ініціативи президента США Барака Обами з 2010 року і відбувається раз на два роки.

Україну на цьому заході представляє президент Петро Порошенко, який у кулуарах вже встиг зустрітися і з президентом США Обамою, і з віце-президентом Байденом.

Росія вперше відмовилася брати участь у такому форумі, що на Заході пов’язують з погіршенням відносин між Москвою і НАТО через збройний конфлікт на сході України та анексію Криму. Речник президента Росії Дмитро Пєсков пояснив відмову від саміту «певним дефіцитом взаємодії в ході попереднього опрацювання питань і тематики» форуму. На перших двох форумах Росію представляв тодішній президент Дмитро Медведєв, а на третьому, що відбувся у 2014 році, міністр закордонних справ Сергій Лавров.

XS
SM
MD
LG