Доступність посилання

ТОП новини

Суд продовжив запобіжний захід фігурантам «справи 26 лютого» у Криму – адвокат


Адвокат Микола Полозов
Адвокат Микола Полозов

Колегія суддів Верховного суду Криму, підконтрольного Росії, скасувала рішення судді Галини Редько, яка без проведення судового засідання продовжила арешт фігурантам «справи 26 лютого» Алі Асанову, Мустафі Дегерменджі і Ахтему Чийгозу, повідомляє російський адвокат Ахтема Чийгоза Микола Полозов.

За його словами, суд також «заднім числом продовжив запобіжний захід Чийгозу, Асанову і Дегерменджі з 9 до 11 березня».

«Ахтем Чийгоз, Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі присутні, як і на минулому засіданні, дистанційно – відеоконференцією з СІЗО. Клопотання про їхню особисту участь у процесі було відхилено. Під час обговорення цього клопотання я висловив думку, що зловживаючи правом (від СІЗО до суду 5 хвилин пішки і, об'єктивно, проблем з доставкою ніяких не було), суд перекрутив норму, запроваджену законодавцями», – написав Полозов у Facebook 6 квітня.

«Судді першої інстанції ще в лютому «проморгали» можливість продовжити варту. Так, суддя Редько допустила грубе порушення закону, що межує (точну оцінку дадуть компетентні органи) зі злочином. Але єдиним законним виходом із цієї ситуації було не просто скасування постанови судді Редько, а винесення щодо неї окремої ухвали, а також визнання факту незаконного утримання під вартою Чийгоза, Асанова і Дегерменджі у ці три березневі дні з подальшою виплатою їм компенсації. Замість цього було ухвалене половинчасте рішення, яке нікого задовольнити не може, порушення закону продовжує тривати і множитись. А це значить, що до кінцевої зупинки ще довго. Будемо розмотувати клубок», – додав Микола Полозов.

До цього Полозов звернувся у Генеральну прокуратуру Росії за фактом незаконного утримання свого підзахисного Ахтема Чийгоза у сімферопольському СІЗО. У своїй заяві адвокат вимагав притягнути до відповідальності суддю контрольованого Кремлем Верховного суду Криму Галину Редько, яка продовжила термін арешту Чийгоза на три дні.

На останніх засіданнях суду у Криму 29 березня по апеляціях захисту фігурантів «справи 26 лютого» щодо продовження терміну утримання в СІЗО, обвинувачених не доставили до зали суду. Заявлене клопотання на відведення суддів відхилили, а засідання перенесли на 6 і 7 квітня.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які 26 лютого 2014 року брали участь у мітингу прихильників територіальної цілісності України і активістів партії «Русское единство». Тоді, за даними російського слідства, через тисняву двоє мітингувальників загинули, 79 осіб отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

У лютому на засіданні російського Верховного суду Криму було вирішено відправити цю справу на дорозслідування.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG