Доступність посилання

ТОП новини

Інфляція в Україні в першому кварталі виявилася нижча від прогнозу – НБУ


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Споживча інфляція в Україні в першому кварталі 2016 року, що становила 1,6%, виявилася на 2,4 пункти нижче від прогнозу Національного банку України (НБУ) – 4%, повідомляє прес-служба відомства.

«Відхилення від прогнозних оцінок пояснюється збільшенням пропозиції сирих продовольчих товарів. По-перше, через скорочення експортних можливостей для національних виробників. Це пов’язано як з обмеженнями Росії на торгівлю та транзит через свою територію, так і з забороною Ізраїлю та країн Близького Сходу на ввезення яєць з України. По-друге, збільшилася пропозиція окремих імпортованих овочів та фруктів, в першу чергу з Білорусі, Туреччини», – мовиться у повідомленні.

В НБУ також зазначають, що зараз зросла ймовірність, що інфляція в 2016 році буде нижче від прогнозованих НБУ 12%.

«Однак більшість чинників, що зумовили інфляцію нижче від прогнозу в першому кварталі, має короткостроковий характер, і з високою ймовірністю їхній вплив може змінитися у наступні квартали», – додають в НБУ.

У Нацбанку прогнозують інфляцію на рівні 12% у 2016 році. За прогнозами Світового банку, у 2016 році Україну очікує інфляція близько 24%, і до 2018 року вона поступово знизиться до 7%.

XS
SM
MD
LG