Доступність посилання

ТОП новини

Суд в Криму продовжив арешт Ахтема Чийгоза до 5 травня – адвокат


Ахтем Чийгоз, архівне фото
Ахтем Чийгоз, архівне фото

Підконтрольний Росії суд в Сімферополі продовжив термін утримання під вартою до 5 травня заступникові голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтемові Чийгозу у «справі 26 лютого». Про це повідомив його адвокат Микола Полозов на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, 5 травня закінчується термін слідства у цій справі.

«Це означає, що, найімовірніше, наступного тижня, перед травневими святами, відбудеться ще один суд, на якому запобіжний захід Ахтему Чийгозу будуть знову продовжувати», – зазначив Полозов.

При цьому він наголосив, що слідчий просив про продовження терміну утримання під вартою Ахтемові Чийгозу до 22 травня.

«Цікава деталь. Як одну з підстав, за якими запобіжний захід продовжується, суддя назвала, цитую: «Що Чийгоз підтримує відносини з лідерами Меджлісу кримськотатарського народу Чубаровим і Джемілєвим, які, перебуваючи на території України, ведуть активну антиросійську діяльність, спрямовану на дестабілізацію політичної ситуації в республіці Крим». Додати нічого. Завіса», – написав адвокат.

15 квітня адвокат повідомив, що стосовно Ахтема Чийгоза винесено постанову про притягнення його як обвинуваченого в «справі 26 лютого» – за організацію масових заворушень, що супроводжувалися насильством і знищенням майна.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які 26 лютого 2014 року брали участь у мітингу прихильників територіальної цілісності України, коли поруч мітингували активісти партії «Русское единство». Тоді, за даними російського слідства, через тисняву двоє мітингувальників загинули, 79 осіб зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

У лютому на засіданні російського Верховного суду Криму було вирішено відправити цю справу на дорозслідування.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG