Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: православний патріарх Румунії підтримав служби Божі українською


Патріарх Румунської православної церкви Даніель, архівне фото
Патріарх Румунської православної церкви Даніель, архівне фото

Президент України Петро Порошенко повідомив, що патріарх Румунської православної церкви Даніель підтримав його ініціативу запровадити служби Божі українською мовою в місцях компактного мешкання українців у Румунії.

«Ми домовились, що наступного разу під час мого візиту в Бухарест ми разом відвідаємо церковну службу українською мовою», – сказав Порошенко за підсумками зустрічі з патріархом у перебігу його візиту до Румунії.

Голова української держави поінформував патріарха Даніеля про прагнення православної громади України до відновлення єдності українського православ’я і створення автокефальної помісної православної церкви та визнання її світовим православ’ям, повідомила також прес-служба президента України.

В Україні помісна Українська православна церква – Київський патріархат наразі не має канонічного визнання з боку 14 «офіційних» помісних православних церков світу; натомість визнана ними паралельна Українська православна церква (Московського патріархату) є лише самоврядною одиницею у структурі Російської православної церкви. Так само канонічно не визнаною є й Українська автокефальна православна церква. Українські православні закликають патріарха Константинопольського, за давньою традицією «першого за честю» у православному світі, скористатися цим традиційним привілеєм і офіційно, як материнська церква для всіх православних, надати канонічне визнання автокефальній українській помісній (національній) православній церкві.

Сама Російська православна церква існувала як неканонічна протягом 141 року – після самочинного виходу з підпорядкування Вселенському патріархатові 1448 року, коли вона вигнала канонічно призначеного митрополита й поставила свого власного, й аж до 1589-го.

Москва захопила церковну владу над Україною 1686 року, коли вона завдяки тискові і щедрим дарам домоглася від тодішнього вселенського патріарха Діонісія IV канонічного визнання переходу Київської митрополії, що доти підпорядковувалася безпосередньо Константинополю, в підпорядкування Москви; невдовзі за цей акт мздоїмства-«симонії» того патріарха усунув із посади синод Вселенського патріархату, але його рішення не скасував.

XS
SM
MD
LG