Доступність посилання

ТОП новини

Посольство США в Україні стурбоване висуненням звинувачень кримському журналісту Семені


Микола Семена
Микола Семена

Посольство США в Україні відреагувало на висунення звинувачень кримському журналісту Миколі Семені і засудило дії російської влади. Про це кореспондентові проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії повідомив помічник прес-секретаря посольства Олександр Кліщ.

«Посольство продовжує з занепокоєнням стежити за справою журналіста Миколи Семени, якому, як ми розуміємо, російським слідством тепер висунули звинувачення в «екстремізмі». Ми засуджуємо обурливе переслідування журналістів, які виступають проти російської окупації Криму, який залишається частиною України», – заявив помічник прес-аташе посольства Олександр Кліщ.

Раніше адвокат журналіста Еміль Курбедінов заявив, що Микола Семена, якого підконтрольна Росії влада півострова звинувачує в сепаратизмі, був викликаний на допит в ФСБ, за підсумками якого йому надали статус обвинуваченого.

19 квітня підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська заявила про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Імені та прізвища журналіста вона не називала. Пізніше стало відомо, що мова йде про журналіста Миколу Семену. Його син Дмитро розповів, що під час обшуку силовики шукали підтвердження зв’язку журналіста з проектом Радiо Свобода, сайтом Крим.Реалії. Силовики вилучили два ноутбуки, носії інформації і відвезли журналіста на допит.

Пізніше Миколу Семену, який як оглядач співпрацював з Радіо Свобода, відпустили під підписку про невиїзд. Він наполягає на своїй невинуватості за звинуваченнями в «закликах до порушення територіальної цілісності Росії». Адвокат Еміль Курбедінов розповів про проведення обшуків і затримання ще двох журналістів в Криму.

На сайті російської прокуратури Криму також з’явилася інформація про проведення слідчих дій щодо ще низки журналістів. Їхні імена і прізвища у відомстві не називали. За інформацією ЗМІ, обшуки пройшли за сімома адресами – в Сімферополі, Ялті та Севастополі.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG