Доступність посилання

ТОП новини

Швеція погодилася надати більший доступ НАТО


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Парламент Швеції ратифікував договір із НАТО, за яким зобов’язується з 1 липня надавати свою територію для військових навчань НАТО і приймати сили реагування альянсу.

Рішення було ухвалене в результаті голосування 291 проти 21.

Міністр оборони Швеції Петер Хультквіст заявив, що договір з альянсом ніяк не може вплинути на шведську політику неприєднання до військових блоків, а ухвалений насамперед заради спрощення адміністративних проблем при проведенні спільних навчань з військами країн НАТО і можливої підтримки сил Північноатлантичного союзу в кризових ситуаціях.

Згідно з угодою, Швеція дозволяє НАТО транспортувати авіацію, вертольоти і військові судна на свою територію, проте не дає право натовським силам розміщувати в Швеції ядерну зброю. Наземні війська НАТО можуть розміщуватися в країні тільки за спеціальним запрошенням держави, за рішенням парламенту.

Зближення Швеції з НАТО вже викликало обурення Москви. У квітні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив виданню Dagens Nyheter, що Росія вдасться до заходів у відповідь у разі приєднання Швеції до НАТО. Про які саме заходи йдеться, він не уточнив.

Незаконна анексія Росією Криму і підтримка бойовиків на сході України викликала побоювання у Балтійському регіоні. Швеція звинуватила російські літаки у провокаційних польотах поблизу її кордонів.

Шведський лівоцентристський уряд заявив, що держава у НАТО не вступатиме. Водночас опозиційні партії виступають за приєднання до альянсу, а опитування демонструють, що багато шведів із цим погоджується.

XS
SM
MD
LG