Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ: двом затриманим у справі «Укргазвидобування» повідомили про нову підозру


Національне антикорупційне бюро України повідомило, що двом повторно затриманим учасникам справи «Укргазвидобування» повідомили про нову підозру. Цього разу йдеться про підозру за статтею Кримінального кодексу про легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Щодо цих двох осіб, Валерія Постного та Олега Рябошапки, детективи НАБУ готують подання до суду про обрання щодо них нового запобіжного заходу. Досудове розслідування триває, мовиться в повідомленні.

У середу детективи НАБУ затримали Постного й Рябошапку на виході зі слідчого ізолятора за цією новою підозрою після того, як вони збиралися вийти на волю з-під попереднього арешту, внісши заставу. Раніше їх уже звинуватили за статтями про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем і про створення злочинної організації.

У НАБУ нагадували, що Постний і Рябошапка були арештовані і взяті під варту 18 червня за рішенням Солом’янського районного суду Києва як співорганізатори корупційної схеми розкрадання газу, видобутого в рамках договорів спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування». При цьому розміри застав, призначених судом стосовно них двох, що є одними з ключових фігурантів розслідування, були найменшими (1 мільйон гривень та 1,5 мільйона гривень відповідно) порівняно з сумами застав, призначених пересічним учасникам «газової схеми» (від 50 мільйонів гривень до 200 мільйонів гривень).

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оскаржили розміри застав, призначених Постному і Рябошапці за першими звинуваченнями, і ці скарги Апеляційний суд Києва має розглянути у п’ятницю, повідомили в НАБУ.

Загалом у цій справі були затримані і 17 й 18 червня взяті під варту на термін 60 днів десять осіб, затриманих у перебігу обшуків 15 червня.

16 червня керівник САП Назар Холодницький також зареєстрував у Верховній Раді погоджене з генеральним прокурором України подання про надання згоди на затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка як одного з організаторів розкрадання державного газу.

За попередніми даними НАБУ, в результаті викритої газової схеми державі було завдано збитків на суму майже 3 мільярдів гривень, із яких 1 мільярд 600 мільйонів – це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства, а 1 мільярд 300 мільйонів – несплачена сума ренти за користування надрами.

XS
SM
MD
LG