Доступність посилання

ТОП новини

Нацполіція повідомила про затримання в «бурштиновій справі» кримінального авторитета


(Shutterstock)
(Shutterstock)

У Національній поліції повідомили, що в Києві затримали кримінального авторитета на прізвисько «Ушатий», що був основним координатором і керівником кримінальної структури, причетної до нелегального видобування бурштину на Рівненщині.

Як повідомив заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції України Вадим Троян, разом із ним затримали ще близько 20 членів цієї структури.

За його словами, основними завданнями представників кримінальних угруповань були розподіл території між нелегальними копачами бурштину, а також збір із них грошей і передача коштів організаторам незаконного бізнесу.

Цих представників кримінального світу затримували бійці спецпідрозділу поліції «КОРД».

Як повідомив начальник департаменту захисту економіки Національної поліції України Ігор Купранець, бурштин, вилучений усіма силовими структурами Рівненської області, за договорами відповідального зберігання повинен був зберігатися на складах однієї з комерційних установ. Керівники ж правоохоронних структур, що брали участь у злочинній схемі, домовилися з керівництвом цієї комерційної структури і мали можливість забирати звідти коштовний камінь високої якості й замінювати його на знецінений камінь. Той бурштин, що мав ринкову вартість, перепродувався, зокрема і за кордон.

Купранець додав, що у проведенні цієї спецоперації беруть участь 300 оперативників Департаменту захисту економіки, 60 слідчих Генпрокуратури і 50 працівників СБУ. Заходи для документування злочинної діяльності тривають.

Раніше в понеділок у Рівному керівники ГПУ й СБУ повідомили про викриття одного з угруповань «бурштинової мафії» на Рівненщині. За їхніми словами, там уже були затримані четверо високопосадових працівників правоохоронних органів, серед них заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик і неназваний полковник СБУ.

А міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що до викритої групи працівників прокуратури, СБУ, нинішніх і колишніх працівників поліції, що прикривали незаконне видобування бурштину в Рівненській області, причетні 32 особи.

Останнім часом у Рівненській області, де є значні поклади бурштину, різко зросло його незаконне видобування.

XS
SM
MD
LG